Stalkerware-deteksjon

Noen legitime programmer kan brukes av kriminelle til å stjele dine personlige data og spionere på deg. De fleste av disse programmene er nyttige, og mange har nytte av å bruke dem. Disse programmene inkluderer IRC-klienter, automatiske oppringeren, filnedlastere, system aktivitetsmonitorer, passord administrasjonsverktøy, FTP-, HTTP- eller Telnet-servere.

Men hvis kriminelle får tilgang til disse appene på datamaskinen din eller klarer å distribuere dem skjult der, vil de kunne bruke noe av funksjonaliteten til å stjele dine personlige data eller begå andre ulovlige handlinger.

Du kan lese om ulike typer stalkerware nedenfor.

Typer stalkerware

Type

Navn

Beskrivelse

Klient-IRC

IRC-klienter

Folk installerer disse appene for å kommunisere med hverandre i Internet Relay Chats (IRC). Kriminelle kan bruke disse appene til å spre skadelig programvare.

Oppringer

Automatisk oppringeren

Kan i det skjulte opprette telefonforbindelser over et modem.

Nedlaster

Nedlastere

Kan i det skjulte laste ned filer fra nettsider.

Overvåke

Overvåk apper

Tillat overvåking av aktiviteten til datamaskinen de er installert på (sporer hvilke programmer som kjører og hvordan de utveksler data med apper på andre datamaskiner).

PSWTool

Passordgjenoppretting verktøy

Gjør det mulig for brukere å se og gjenopprette glemte passord. Kriminelle distribuerer i all hemmelighet disse appene på folks datamaskiner for samme formål.

RemoteAdmin

Ekstern administrasjonsverktøy

Mye brukt av systemadministratorer for å få tilgang til eksterne datamaskiners grensesnitt for å overvåke og kontrollere dem. Kriminelle distribuerer i det skjulte disse appene på folks datamaskiner for samme formål, for å spionere på eksterne datamaskiner og kontrollere dem.

Legitime verktøy for ekstern administrasjon er forskjellige fra bakdører (fjernkontrolltrojanere). Bakdører kan infiltrere et system og installere seg der på egen hånd, uten brukerens tillatelse, mens legitime apper ikke har denne funksjonaliteten.

Server-FTP

FTP-servere

Fungerer som FTP-servere. Kriminelle kan distribuere dem på datamaskinen din for å åpne ekstern tilgang til den ved å bruke FTP-protokollen.

Server-Proxy

Proxy-servere

Fungerer som proxy-servere. Kriminelle distribuerer dem på en datamaskin for å bruke den til å sende ut spam.

Server-Telnet

Telnet-servere

Fungerer som Telnet-servere. Kriminelle distribuerer dem på en datamaskin for å åpne ekstern tilgang til den ved hjelp av Telnet-protokollen.

Server-Nett

Nettservere

Fungerer som nettservere. Kriminelle kan distribuere dem på datamaskinen din for å åpne ekstern tilgang til den ved hjelp av HTTP-protokollen.

RiskTool

Lokale verktøy

De gir brukere ytterligere muligheter for å administrere datamaskinene sine (slik at de kan skjule filer eller aktive programvinduer eller lukke aktive prosesser).

NetTool

Nettverksverktøy

De gir brukerne av datamaskiner som de er installert på, ytterligere muligheter for samhandling med andre datamaskiner på nettverket (start eksterne datamaskiner på nytt, finn åpne porter, start programmer installert på disse datamaskinene).

Klient-P2P

P2P-nettverksklienter

Gjør det mulig for folk å bruke P2P-nettverk (node-til-node). De kan brukes av kriminelle til å spre skadelig programvare.

Klient-SMTP

SMTP-klienter

Kan sende e-poster skjult. Kriminelle distribuerer dem på en datamaskin for å bruke den til å sende ut spam.

WebToolbar

Nettverktøylinjer

Legg til verktøylinjer for søkemotorer i grensesnittet til andre apper.

FraudTool

Fraudware

Imiterer andre programmer. For eksempel er det antivirus fraudware som viser varsler om oppdagelse av skadelig programvare på en datamaskin, mens de faktisk verken finner eller renser eller fikser noe.

Hvis stalkerware-beskyttelse er aktivert, vil vi advare deg om alle forsøk på å få tilgang til din stedsinformasjon, meldingene dine eller andre personlige data.

Du kan aktivere stalkerware-beskyttelse på fanen Trusler i vinduet med programinnstillinger ved å velge Stalkerware og programvare som inntrengere kan bruke til å skade datamaskinen din eller personlige data-avmerkingsboksen i Kategorier med objekter som skal oppdages.